Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 11743002-20194468-00000000 vagy 16200106-11574312-00000000 Bírósági bejegyzés száma: Pk.60.128/2010/2./I. szám
Szlogen

Orsolya a steril bokszban- Kilenc hónapos kislánya, s szerető férje várja haza

Ma egy olyan fiatal anyukát tudtunk immáron másodjára támogatni, akit kilenc hónapos kislánya nagyon vár haza! Ma az aggódó férjjel találkoztunk a Szent László Kórház 11C épületének földszintjén, hisz Orsolyához nem tudtunk bemenni, mert ő már a steril bokszban van. Pénteken fogja megkapni a beteg a donortól kapott őssejteket, aztán onnantól már minden nappal közelebb és közelebb van szeretteihez. A perifériás vérkeringésbe bekerülő donor őssejteknek 7-11 napon belül meg kell tapadniuk, s szépen lassan, de el kell kezdeniük a vér alakos sejtjeinek a termelését. Onnantól kezdve emelkedni fognak a fehérvérsejt, hemoglobin és trombocita sejtek, s azok után egy lépés lesz, hogy kinyíljon a bokszajtó. Ha minden a tankönyv szerint megy majd, nincs kizárva, hogy az anyuka hónap végére otthon legyen. Kérdés ugye, amit most előre nem lehet megmondani, hogy lesz e bármiféle szövődmény, esetleges GVHD, stb., ha lesz az milyen erősségű, intenzitású...azt szokták mondani, hogy két egyforma transzplant nincs a Földön, így nem lehet előre bármit is megjósolni! Egy biztos, Orsolya a lehető legjobb kezekben van, egy egész orvosi team dolgozik azon, hogy ne legyen komolyabb baj! Úgy működik ez, hogy van a betegnek egy úgynevezett kezelőorvosa, aki bejár hozzá nap, mint nap a bokszba, megvizsgálni, kommunikálni vele, de minden beteg esetét az osztályon dolgozó összes orvos ismeri, hisz napi szinten összeülnek ők vizitre, hogy áttárgyalják a betegek kezeléseit, s azt, hogy hogyan tovább.
Orsolya

Orsolya most eléggé feszült, dehát ez ha belegondolunk abszolút érthető! Egyrészt nem egy szénanáthával néz szembe, másrészt azért nem annyira egyszerű mindenkinek elviselni az “üvegkalitkát”, értsd steril bokszot, annak zártságát! Nyilván ez a beteg érdekeit szolgálja, de azért elő-elő tud jönni pici bezártsági fóbia, óhatatlan. Mi azt javasoltuk neki próbáljon minél többet aludni, az ott bent a legokosabb, amit tehet az ember, visszaemlékszem volt olyan időszak anno az én transzplantomkor, hogy napokat végig aludtam. Nekem nem volt laptopom anno, így maradt az alvás, és a tévé. No meg nem utolsó sorban a nap fénypontja, az a pár pillanat, mikor a beteghez látogató érkezik! Igaz nincs testi kontakt, nincs puszi, sem ölelés, sem semmi, hisz a beteget és a látogatót egy üvegfal választja el. Jól jön ilyenkor egy korlátlan beszélgetésre jogosító telefon csomag, hisz jobb híján telefonon tud beszélgetni, kommunikálni a két fél. Ma amikor elbúcsúztunk Orsolya férjétől, ő is a kinti folyosót vette célba, ahonnan láthatja szeretett párját.

Tartson ki Orsolya! Aggódunk, de bizakodunk is, jó lesz minden, higgyen benne! Egy pici GVHD nem ártana majd, de nem legyen túl erős! Tartjuk, s tartsuk a kapcsolatot! Mielőbbi gyógyulást kívánunk!

Kipróbálnád új Facebook keretünket saját profilképeden? 👌 Kattints ide.
vissza