Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 11743002-20194468-00000000 vagy 16200106-11574312-00000000 Bírósági bejegyzés száma: Pk.60.128/2010/2./I. szám
Szlogen

Fontos az UVA és UVB védelem- A "fotoferetizált" betegeknek segítettünk ebben

A Dél-Pesti Centrumkórház Aferezis Osztályára vásároltunk ma több flakon napvédő spray-t, az osztályon GVHD miatt fotoferezis kezelésben részesülő betegek részére, amiket a napokban átadunk nekik közös használatra. Az ilyen kezelésen átesett betegeknek fokozottan kell vigyázniuk az UVA/UVB sugarakkal szemben, napon a lehető legkevesebbet szabad tartózkodjanak, ajánlott ilyenkor a hosszú ruházat, de a napvédelem minden esetben fontos! Nem véletlen, hogy ilyenkor nyáron több olyan emberrel találkozunk a Szent László Kórház környékén, akik hosszú nadrágban, hosszú ujjú felsőben, nagy karimájú kalapban közlekednek, hogy takarják a testüket és arcukat a nap sugarai elől, s szigorúan napszemüvegben. 
Aferezis
“Sosem fogom elfelejteni, hogy milyen kellemetlenséggel jár ez! Összesen az évek alatt a transzplantáció után több, mint 700 fotoferezis kezelést kellett kapjak, hogy kordában tudják tartani a bőr-, és bél GVHD-mat.”
Bajzát Krisztián 
A fotoferezis kezelések a következőképp zajlanak, megpróbáljuk összefoglalni a beavatkozás lényeget a legérthetőbben. Maga az aferezis kifejezés egy görög szóból ered, elvonást jelent. A műveletet a képen látható gép segítségével végzik. A betegnek különösebb fájdalommal nem jár, lefekektetik egy kényelmes ágyra, ahol szúrnak neki egy, vagy két vénát, (Van egy, illetve most már kétvénás gép is. Az eljárás ugyanaz, időben rövidül a beavatkozás menete, hogyha két vénát szúrnak a betegnek.)
Tehát szúrnak egy vénát, majd egy szerelék segítségével összekötik a gépet a pácienssel. A gép rövid szakaszonként szívja a vért a centrifugájába, ahol különböző fordulatszámon kiválnak a vérünk alakos elemei. Egy bizonyos fordulat mellett kiválik a trombocita, a hemoglobin, illetve a fehérvérsejt is. Ez utóbbit kigyűjti a gép egy transzfúziós zsákba, a trombocitát és a hemoglobint pedig azonnal visszaadja a betegnek. Ezt a gyűjtő folyamatot több ciklusban végzi (általában 6), amik a betegnek fájdalommal nem járnak. Neki egy dolga van, mozdulatlan kézzel (mivel ugye a vénájában bent van egy vastag tű) feküdni nyugodtan. (Időben olyan 1-3 óra között. Attól függ mennyi ideig kell sugarazza a gép a fehérvérsejtünk.) Szerencsésebb az egy kezes gép, ebben az esetben a másik kéz mindig szabad. Szóval, megvan a szúrt véna, kigyűjtötte a gép a fehérvérsejtjeinket, amit egy fedél alatti “tálcácskába” pumpál. Pontosan kiszámolja, hogy a kigyűjtött fehérvérsejt mennyiséghez mennyi Uvadex nevezetű szert kell adjanak, s mennyi ideig fogja azt sugarazni, amit végül visszaad a betegnek. Az Uvadex hozzáadása után le kell zárni a gép fedelét, majd ott bekapcsol egy UV lámpa, mint a szoláriumban. Az Uvadex egy olyan kemikália, ami az UV sugarak hatására morfológiailag bontja a T-sejteket. Az alakilag megbontott sejteket, amikor azok visszakerülnek a beteg perifériájára az immunrendszerük észleli, majd elpusztítja azokat, s a vizelettel üríti. Ugye a T-sejtek felelősek a GVHD kialakulása miatt, így, hogyha csökkentjük a T-sejtek számát a vérünkben, úgy csökken a GVHD erőssége is! A GVHD idegen sejtes transzplantáció után alakulhat ki. Az idegen donortól kapott sejtek, és a saját sejtjeink, immunrendszerünk harca okozza. Mikor megkapjuk a donortól kapott őssejteket, azok észlelik, hogy egy “idegen” helyen vannak, illetve a mi sejtjeink is észlelik a “betolakodót”, s elindul a harc kettejük között. Súlyos, sőt nagyon súlyos tüneteket is tud produkálni, (bőrünk hiperpigmentáltá válhat, szó szerint négerré változhatunk, mellette bél és nyálkahártya, illetve máj problémák is felléphetnek, DE mindemellett van egy áldásos hatása is, véd minket az alapbetegség kiújulásától! Ez nem is annyira kis dolog! A lehető legjobb, ami történhet!) Tehát, ha van, örülünk a GVHD-nak, persze ne legyen túl erős! 👍
Nagyon fontos ugye, hogy a kezelések után ne érje a beteget nap (UV sugárzás), így most az ezzel kapcsolatos védelmükben próbáltunk segíteni! Két piacvezető márka termékét vásároltuk meg, amiknek jó hasznát fogják venni az érintettek! Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan elfelejtenek, vagy más okból nem visznek magukkal a kezelésekre napvédő készítményt (nem tudják megvásárolni), így jól fognak jönni a UVA és UVB elleni védő spray-k! 
Innen is kitartást, erőt kívánunk a sokszor fájdalmas, kellemetlen mellékhatások eltűréséhez, leküzdéséhez! Bajzát Krisztián történetét itt olvashatjátok, leginkább azért készült az írás, hogy a betegeknek erőt, s reményt adjon:
http://tegyunkleukemia.hu/bajzat-kriszitan-tortenete/
vissza