Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 11743002-20194468-00000000 vagy 16200106-11574312-00000000 Bírósági bejegyzés száma: Pk.60.128/2010/2./I. szám
Szlogen

Elkészült új Facebook képkeretünk, bárki kipróbálhatja saját profilképén

Elkészült új Facebook képkeretünk, próbáld ki Te is, hogy mutat a saját profilképed vele! 😉

Segítsd ekképp is népszerűsíteni telefonos kampányunkat! Kattints a képre, s utána egy klikkeléssel aktiválhatod is keretünket a saját fotódon! Köszönjük, hogy ezzel az ingyenes gesztussal is segíted a leukémiás betegeket! ❤️

Facebook Kepkeret

Jelentkezz csontvelő donornak! Őssejt donációról közérthetően

Te véradó vagy? Arra gondoltál már, hogy jelentkezz csontvelő-donornak is? Hallottál a dolog fontosságáról, ismered az eljárást, vagy szeretnél róla többet tudni? Jó helyen jársz!

Kezdjük is a legfontosabb információkkal, ami a legtöbbek első kérdése! Tudni kell, a csontvelődonort, amikor a jelentkezésen túl a gyakorlatban is donorrá válik, nem éri nagy fájdalom, s egészségkárosodást sem szenved! Nyomatékosítsuk picit, hangsúlyozzuk még egyszer, a donort nem éri különösebb nagy fájdalom, s semmilyen egészségkárosodást sem fog szenvedni! 

A közhiedelemmel ellentétben nem műtétről, nem a csontjaid fúrásáról van szó! Volt erre példa régen, de ma már nem így működik a dolog! Csupán pár tűszúrásról beszélünk! Igen, jól olvastad, pár tűszúrás árán megmentheted egy beteg embertársad életét! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább! 

Első lépés, menj el egy véradásra! Ott jelezd a művelet előtt a vért vevő személyzetnek, hogy csontvelő donornak is jelentkeznél egyben! Ekkor az fog történni, hogy egy picivel több vért fognak levenni tőled, amit ki tudnak vizsgálni. Ekkor végeztél is a teendőiddel egy időre, de ezzel még nem sikeres a jelentkezésed! A véradás után várj egy picit, s pár hét elteltével, hogyha nem kapsz semmilyen értesítést az OVSZ-től, menj vissza a véradásod helyére, s erősítsd is meg szándékod! Csak ez után leszel potenciális donor! 

INFORMÁCIÓ: Az OVSZ csak abban esetben fog értesíteni a véradásod után, hogyha valamiféle kizáró tényezőt találtak a levett vérmintádban. Fontos még továbbá, hogy a véradásod után maximum 50 napod van rá, hogy visszamenj donornak való jelentkezési szándékod megerősítésével! 

Ekkor ki kell majd tölts egy jelentkezési lapot, hogy felkerülhess a nemzetközi donorlistára, de ekkor még mindig nem vagy donor! Ekkor nem is kell őssejtet adnod, csak simán bekerülsz a rendszerbe egy szám azonosítóval. 

Ezek után, hogyha a világban bárhol van egy olyan beteg, akinek Te genetikailag megfelelsz, úgy fel fogják veled venni a kapcsolatot, vállalod e, hogy a gyakorlatban is donor légy! A válasz nyilván egyértelmű, IGEN, hisz ezért jelentkeztél, hogy sejtjeiddel új életet adj egy betegnek! Csupán érdekességképpen: nem vércsoportilag kell megegyezzen a donor és a recípiens, hanem genetikailag kell, hogy egyezzenek, illetve közel egyezzenek! Példa: köztudott ugye, hogy nálunk az Alapítványnál, én, azaz Bajzát Krisztián 2007-ben átestem egy idegen donoros csontvelő-transzplantáción. Anno a beavatkozás előtt 0- vércsoportom volt, most pedig már a transzplant után B+.

Legy Csontvelo Donor

INFORMÁCIÓ: Célzott véradás van, célzott csontvelő donornak való jelentkezés nincs! Azt nem tudod jelezni, hogy Te ennek, vagy annak az ismerősnek, barátnak, családtagnak lennél a csontvelő-donora, hisz arra az esély, hogy Te megfelelj neki, nagyon pici! Persze nincs kizárva, úgyhogy mindenképp jelentkezz, hogyha van érintett ismerősöd, aki transzplantáció előtt áll! Jelentkezz akkor is, hogyha nincs ilyen ismerős, családtag, hisz nem tudhatod, lehet ezekben a pillanatokban is rád vár valaki, akinek megmenthetnéd az életét! 

Lehetséges, hogy sosem leszel gyakorlatban is donor, hiába vagy fent a nemzetközi donorlistán, mert nincs olyan beteg a földön, akinek Te megfelelsz genetikailag! Most viszont tételezzük fel, hogy mégis van! Ebben az esetben a lakóhelyed szerinti legközelebbi hematológiai centrumba fognak behívni, ahol pár napon keresztül kapni fogsz a válladba egy-egy injekciót! Ez az injekció nem másra hivatott, mint arra, hogy a csontod belsejéből kihozza őssejtjeidet a perifériás vérkeringésedbe! Így ugye nem kell a csontjaidat fúrni, az őssejtjeidet egy-egy szúrt véna mellett ki tudják majd gyűjteni! Igen, jól értelmezed, ez az egész procedúra manapság már csak pár tűszúrás!!! Injekció a válba, s két szúrt véna a gyűjtéskor!!! 

A gyűjtést egy gép fogja végezni, ez több óra hosszát is igénybe vehet, de a két véna szúrásán kívül semmilyen fájdalommal, vagy rosszulléttel nem jár! Az egyik karodból szívja a vért a gép, amiből ő különböző technika segítségével kigyűjti a véredben lévő őssejteket, s ezzel egy időben a többi sejtet a másik karodba már vissza is adja! Magyarul, nem lesz még csak nagy vérvesztésed sem. Ilyenkor egy kényelmes ágyon/székben fekve pihensz. Egy a fontos, hogy mozdulatlanul tedd ezt, hisz a két karodban egy-egy tű van! Ettől sem kell tartanod, hisz ez a két szúrás csupán addig az egy pillanatig fáj, amíg épp megszúrnak! Utána már nem is érzed, hogy ott van a tű! Mozgatni is csak azért nem szabad, hogy nehogy átszúrja a vénád a tű! 

Szóval, kigyűjtötte az őssejtjeid a gép, amit egy transzfúziós zsákban te is látni fogsz. Ezután Te megszabadulsz a tűktől, az őssejtes "zacskót" pedig útba indítják a beteg felé. Most jönni fog részedről a kérdés...mi lesz veled a kigyűjtött őssejtjeid nélkül?! Ne tarts ettől sem, nem is gondolnád milyen rövid időn belül újratermelődik az! 

Te mindezek után hősként hazamehetsz, a szó szoros értelmében HŐS vagy, hisz megmentetted egy ember életét! 

A beteg ez idő közben nagy dózisú citosztatikumot kap, ami teljes mértékben kiirtja az ő csontvelejét. A tőled levett őssejteket eljuttatják abba az országba, abba a kórházba, ahol a beteget kezelik, s megfelelő előkezelés után azokat egyszerűen egy infúzió formájában megkapja a beteg! Az őssejtjeid bekerülnek a recípiens véráramába, amiknek 7-11 napon belül meg kell tapadniuk a csont üreges részeiben, s el kell kezdeniük új munkájukat, nem is mást, mint a vér alakos elemeinek a termelését! Ez látszik majd ugye a mindennapos vérvételek során, a beteg fehérvérsejt, hemoglobin, illetve a trombocita száma is szépen emelkedni fog! 

A beteg meggyógyul, egy idő után ismét egészséges, teljes életet élhet!

Ne feledjük, mi leukémiás betegek nem arra várunk, hogy valaki meghaljon, s megkaphassuk valamely egészséges szervét, nekünk csak és kizárólag az élők segíthetnek egészséges sejtjeikkel! Én például egy német hölgynek köszönhetem életem! Érdekel milyen út vezetett idáig? Kattints erre a linkre: /bajzat-kriszitan-tortenete/

INFORMÁCIÓ: A donor és a recípiens nem ismerheti egymást! A beteg annyit fog tudni, hogy milyen nemzetiségű segítője, milyen nemű, s hány éves! Ez persze egy idő eltelte után megváltozhat, öt év elteltével ugyanis a beteg fel tudja venni donorával a kapcsolatot, amennyiben szeretné. Az osztályra, ahol kezelték el kell juttatnia egy, a donor nyelvén írt levelet, ebben talán segítenek is a kórházban, amit ezek után több állomást érintve eljuttatnak a donorhoz! Azután már csak rajta fog múlni, hogy megkeres e minket a levelünkben megadott elérhetőségeinken, avagy sem. Amennyiben Ő is nyitott egy személyes kapcsolatfelvételre, úgy onnantól kezdve már csak a találkozót kell megbeszélni! 

Na, mit szólsz! Mindezek ismeretében jelentkezel őssejt donornak? Reméljük sok hasznos információt tudtatok meg írásunk által, s sokatoknál igen lesz a kérdésre a válasz! 

Érdekel a munkánk, szívesen segítenéd betegeinket a donorkodáson kívül? Honlapunk főoldalán megtalálod az aktuális kampányainkat! Nem kell mást tégy, csak itt a logónkra kattintanod!

Image

Ne feledkezz el kérünk az adód 1%-áról sem rendelkezni!!! Ezzel kapcsolatban itt találsz információt: /ado

Kérjük, hogyha jelen vagy a közösségi oldalon, a fenti címsort másold be, s oszd meg a Facebook oldaladon! Segíts így eljuttatni az információt a lehető legtöbb emberhez!

További információt donor kérdésben a fenti képre kattintva lehet kapni az OVSZ honlapján. Itt megtudhatja az olvasó, hogy ki lehet, és ki nem őssejt donor! Hogyha még ezentúl is lenne kérdésed, keresd az OVSZ-t központi telefonszámukon: +3613724100

Segítsünk az iskolakezdésben a családoknak- Te kinek leszel a mentora?

Az iskolát kezdő fiataljainknak gyűjtünk, akik szeptember elsején beülnek az iskolapadba! Jó pár ilyen gyerkőcünk van, s vannak olyan betegeink is, akik magántanulóként fogják elsajátítani az ABC-t, vagy épp a szorzótáblát, mert egészségi állapotuk nem engedi meg, hogy közösségbe menjenek! Némelyek az otthonukban, mások a kórház kórtermeiben, transzplantációs bokszaiban távoktatásban részesülnek majd az internet segítségével!

Szóval, az iskolába induló lurkóknak tanszerekre, iskolatáskákra, színes ceruzára, tolltartókra van szükségük, míg a magántanulóinknak táblagépre, laptopra, hogy azokon keresztül tarthassák majd a kapcsolatot tanáraikkal. Kérjük, ha teheted, segíts nekünk, hogy minél több érintett családnak tudjuk támogatni az iskolakezdését!

Kétféleképp segíthetsz! Pénzbeli adománnyal, vagy tárgyi támogatással! Amennyiben az első a könnyebb, mert nincs időd vásárolni, vagy a postán sorban állni a csomag feladásnál, úgy egy gyors utalással bármikor segíthetsz az alábbiak szerint:

Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány
11743002-20194468-00000000
Közlemény: iskolakezdés

Iskolakezdes (1)

VAGY, amennyiben ez a szimpatikusabb, segíts úgy, hogy Te magad vásárolsz meg egy iskolatáskát, tolltartót, ceruza-, vagy toll csomagot, (új dolgokat szeretnénk kérni ez esetben, nem használtat), vagy épp egy táblagépet, laptopot! Ezeket el tudod juttatni hozzánk csomagban postán feladva, vagy akár szívesen megszervezünk egy találkozót is, s add át Te magad személyesen ajándékod a rászoruló betegeknek! Válaszd azt, ami neked a legszimpatikusabb! 😍 Ha a postázás, vagy a személyes átadás mellett döntenél, keress minket telefonon, egyeztessünk postázási címet, vagy helyszínt és időpontot a személyes átadáshoz! Telefonszám: +36204814923

A közösségi oldalon figyeltünk fel a fiatalember posztjára- Ezennel tudtuk is segíteni gyógyulása érdekében

Egy 39 éves fiatalember támogatásával nyitottuk a hetet. A közelmúltban egy figyelemfelhívó posztra lettünk figyelmesek, irányított véradásra hívta fel a figyelmet maga Krisztián, hogy jelenleg is, és a jövőben is még sok vért kell kapnia, s aki csak teheti az ismerősei, barátai köréből menjen el így a nyár közepén is vért adni irányítottan neki!
Egyértelmű volt a beteg írásából, hogy valamilyen rosszindulatú, rákos megbetegedésben szenved, így írtunk egy üzenetet itt a közösségi oldalon neki, s lásd, már támogatjuk is a fiatalembert!

Bekértük tőle a szükséges dokumentumokat, s a mai nappal már ki is utaltuk támogatását, annak érdekében, hogy az otthoni megfelelő higiénés körülményeket ki tudják alakítani. Ugye a kezelések között, amikor a beteg 1-2 hétre hazamehet, s majd az átültetés után fontos, hogy ne kapjon el otthon semmilyen fertőzést, ami esetlegesen belázasítja, mert az bizony ki tudja tolni a következő kemoterápia időpontját, s mellette tud más bonyodalmat is okozni.

V Krisztian

Krisztián a következőeket osztotta meg velünk levelében:
"2018 áprilisában kezdődött minden, egy általános vérkép vizsgálattal a háziorvosomnál a párom unszolására, ha Ő akkor nem nyaggat, most nem írhatnám e sorokat!
Másnap adott a háziorvosom egy beutalót, hogy jelentkezzem a Debreceni klinika hematológiai szakrendelésén, mivel a vérképem nem jó. A szakrendelésen ismét vért vettek tőlem, akkor már az orvos közölte velem, hogy baj van, de egy csontvelőmintából biztosabbat fog tudni mondani. Ezek után megmondta, hogy leukémiás vagyok! Másnap vissza kellett mennem a pontos eredmények, és a továbbiak megbeszélése miatt. Egy világ omlott össze bennem, soha nem voltam beteg, kórházat csak kívülről láttam eddig. Május elején elkezdődtek a kezelések, az első hét nagyon nehéz volt. Hat napig a nap 24 órájában kaptam a kemót! Három hétig voltam bent első körben, majd négy napra hazaengedtek. Amikor visszamentem a további kezelésre, akkor közölte velem a kezelőorvosom, hogy szükséges a csontvelő-transzplantáció. Ismét megtörtem kicsit, de tudtam, hogy nem szabad elkeserednem! Újabb kemó öt napig, de ez már másfajta. Sajnos belázasodtam, ezért kereken 30 napot töltöttem a kórházban. Ráadásul a szemem is begyulladt, injekciót kellett kapjak a szemgolyómba. A bal szememre csak homályosan láttam, majd amikor feljavították az állapotom, ismét hazamehettem pár napra. Most a kezelések közepénél tartunk, várom, hogy találjanak megfelelő csontvelő-donort nekem!"

Szorítunk mi is Neked Krisztián, hogy meglegyen a donor, s mielőbb túl légy a beavatkozáson, s mindemellett buzdítani szeretnénk mindenkit, aki csak teheti menjen vért adni, nyáron is szükség van rá, nagyon is, s mellette jelentkezzetek kérünk Titeket csontvelő-donornak is! Erről minden hasznos információt megtaláltok honlapunkon. Nem is gondolnátok, pár tűszúrás az egész, s megmentheti bárki egy beteg embertársa életét, feltéve ugye, hogyha genetikailag megvan a megfelelő egyezőség! Bővebb információ: /…/jelentkezz-csontvelo-donornak!…/

Krisztián betegségtörténete kísértetiesen hasonlít Alapítványunk képviselőjének történetére, Ő is Krisztián, neki is anno AML volt az alapbetegsége, s őt is transzplantálni kellett! Reméljük Krisztián a beavatkozás után sok-sok évvel már Te is csak rossz emlékként fog visszaemlékezni a most történtekre, mint a mi Krisztiánunk! Kívánjuk legyen így! A segítség úton, ne engedjük el továbbra sem egymás kezét, jelentkezz majd a továbbiakban, hogy épp hol tartotok, természetesen érdeklődni fogunk mi is!

Ha bárki segíteni szeretne betegeinknek, nekik az alábbi linket ajánljuk a figyelmükbe. Itt minden segítő csatornát megtaláltok egy oldalon, amivel a leukémiás betegeknek segíteni tudtok: /hogyan-segithet

(Krisztián rövid történetét, s fotóját az Ő saját írásos engedélyével, hozzájárulásával tudtuk megosztani.) A poszt tovább osztható, segítsünk a többi betegnek is, bizony szükség van rá!

Jó végre nevetni látni Dorkát- Egy kontroll vizsgálat alkalmával találkoztunk

A kis Dorkával a múlt héten találkoztunk a Démétér Házban. Mi épp beléptünk a bejáraton, amikor Dorka anyukája éppen kilépett az első apartman ajtaján.

Szó mi szó, meglepődtünk, mert abban a hitben voltunk, hogy a nagylánnyal már nem fogunk mostanában találkozni a kórházban, hisz oly sok időt töltöttek ott az átültetés után...aggódva is kérdeztük az édesanyát, hogy talán nem valami baj van?!

Kiderült, hogy akkor épp kontroll vizsgálatra jöttek, mert az azelőtti héten vették ki Dorka portját, s most vissza lettek rendelve, hogy az orvosok megnézzék annak helyét, hogy gyógyul a seb. Szóval megnyugodtunk, nagy baj nincs, de a kontroll ugye fontos! Szóbeszédbe elegyedtünk, aztán kiderült, hogy szinte hetente kell valamiért jönniük Budapestre. Hol vérvételre, hol ortopédushoz Dorka csontkinövése miatt, hol ilyen, hol olyan vizsgálatra. Tudva tudjuk, hogy a család több száz kilométerre lakik Budapesttől, így érdeklődően kérdeztük, hogyan bírják anyagilag ezt a sok oda-vissza utat. A szülők elmondták, hogy nagyon nehezen tudják kiszorítani az amúgy sem sok pénzünkből az utiköltség kiadásait, de hiába, ha jönni kell, akkor jönni kell! Kislányuk az első!

Dorka (1)

Egy budapesti útja a családnak 17000-18000.- Ft -jába kerül, így most ebből augusztus hónapra magunkra vállaltunk két fordulót. 
Dorkáékról azt kell tudni, hogy a transzplantáció után hónapokig a kórházban voltak, szinte lehet mondani, már csaknem ott laktak, hisz valóban olyan messze található az otthonuk a kórháztól, hogy az orvosok nem merték őket hazaengedni. Ha hirtelen baj lett volna, nem értek volna vissza rövid időn belül. Most ugyan hetente “túráznak”, de látszik a kislányon milyen jót tesz neki az otthoni légkör! A szteroidokat szerencsére időközben sikerült elhagyni, növöget a hajunk is, szép kis göndör tincsek jöttek vissza Dorkánál, egyszóval remekül néz ki!

A fotó júniusban a tanévzárón készült! Apropó iskola! Aki figyelemmel kíséri munkánk, ő tudja, hogy a napokban elindítottunk egy gyűjtést, tanszerek vásárlására! 
Dorka egyébként egy olyan kislány, akinek ilyen téren is lehet segíteni! Örömmel fogadna egy új iskolatáskát, tolltartót...tanszereket.

Ha van olyan olvasónk, aki szívesen meglepné a kislányt, úgy kérjük őt, jelezze felénk szándékát...vedd meg Te Dorka iskolatáskáját, vagy tolltartóját, s gyere, add át neki azt saját magad! Tapasztald meg az adományozás örömét, hogy egy “aprósággal” milyen nagy örömet okozhatsz egy édes kislánynak! Egyet garantálhatunk, melegséggel a szívedben fogsz hazamenni!

Ha úgy döntesz, hogy szívesen megvennéd Dorka iskolatáskáját, vagy tolltartóját, jelezd felénk, s egyeztessünk egy időpontot, találkozz a családdal egy kontroll vizsgálat alkalmával a Dél-Pesti Centrumkórházban! Számítunk rá, hogy lesz posztunk olvasói között legalább egy olyan valaki, aki tudja vállalni kérésünk teljesítését! Ha Te vagy az, akkor az info@tegyunkleukemia.hu e-mail címen elérsz minket! Köszönjük!

Fél év folyamatos kórház után végre hamarosan hazamehet Máté

Még javában tél volt, amikor Máté beköltözött az anyukájával a kórházba, most pedig már akárhogy is nézzük, mindjárt vége a nyárnak is! A hétvégén lesz pontosan fél éve, hogy Máté nem volt otthon! 🙁Szomorú, nagyon szomorú ez!

A kisfiú hét éves, javában a játszótéren kellene, hogy játszadozzon korabéli társaival, de sajnos ez nem így van, Máté kőkeményen küzd az életéért! Júniusban volt az átültetés, jelen pillanatban már a Démétér Házban gyógyulgat! Ma is itt találkoztunk vele és anyukájával, épp a ház közösségi terében voltak, egy másik korábbi kis betegünkkel, Dorkával egyetemben, akik most kontroll vizsgálatra érkeztek a fővárosba. 

Mate

Szóval Máténál megvolt a transzplant ötven-egypár napja, jól van, jó a közérzete is, de azért még mindig nem stimm minden. A trombocita szám sajnos nagyon alacsony, s a neutrophil szám sem akar nagyon felfelé kúszni! 🙁 Előfordul ilyesmi, nem kell rögtön rosszra gondolni, van, hogy egyik napról a másikra hirtelen magához tér a csontvelő, s megugranak a sejtek. Bízunk benne Máté esetében is így lesz ez, és az alacsony vérlemezke szám is normál érték közé fog esni! Húzz bele csontvelő, hajrá trombik! Reményeink szerint hamarosan hazakerül a család, akiknek most az otthoni megfelelő higiénés körülmények kialakításában segítettünk! 

Dorkáékkal pedig megbeszéltük, hogy hamarosan ismét segítünk nekik is! Náluk az utazási költség az, ami megterhelő! Többször támogattuk már a kislányt, de szükség van rá most is, szinte nem telik úgy el hét, hogy ne kelljen több száz kilométerről Budapestre utazniuk valamiért. Ráadásul jövő héten úgy jönnek szegények, hogy a Démétérben nem lesz üres apartman, így a nappaliban a kanapén kell kibírjanak majd egy éjszakát! Mind a hat apartman csordultig tele, az új szárny pedig még nem tudott megnyitni, mert még ott a bútorok hiányoznak! (Itt persze mindenki azon van, hogy mielőbb költözhetőek legyenek az új lakrészek is!)

Mátééknak innen is nagy ölelés, kitartást kívánunk nekik! Megbeszéltük az édesanyával, ne engedjük el egymás kezét, ha szükségük lesz ránk, lehetőségünk szerint ott leszünk mellettük mindig! 

...és, hogy részünkről mi volt a mai nap csúcspontja? A kórház aferezis részlegén amikor épp egy doktornővel beszélgettünk, a szóváltás végén odaszólt egy, a sorára várakozó beteg, hogy gratulálni szeretne a munkánkhoz! 😍 Nem ismertük a hölgyet, hisz nem keresett minket támogatásunkat kérve, csak figyeli, nyomon követi a munkánkat! Mondani sem kell, nagyon jól esett a dicséret egy érintettől! Igazán ők tudják, ők, s mi érezzük a legjobban, hogy milyen fontos is a betegeknek való segítségnyújtás! Innen is jó egészséget kívánunk a hölgynek! 🙂🌸✌️ Aztán a beszélgetésünkbe belecseppent egy donor testvér is, akinek az ikertestvére a beteg, s ő volt a donora...oda is, s mindenkinek nagyon jó egészséget kívánunk! 

Segítenéd munkánk? Küldj egy emelt díjas SMS-t, és/vagy oszd meg posztjaink a közösségi oldalon! Természetesen utalni is tudsz, avagy bankkártyád segítségével online adományozni is...mi minden apró segítségnek örülünk! Mondjuk kezd a poszt megosztásával: www.facebook.com/tegyunkleukemia Köszönjük!

 

Fontos az UVA és UVB védelem- A "fotoferetizált" betegeknek segítettünk ebben

A Dél-Pesti Centrumkórház Aferezis Osztályára vásároltunk ma több flakon napvédő spray-t, az osztályon GVHD miatt fotoferezis kezelésben részesülő betegek részére, amiket a napokban átadunk nekik közös használatra. Az ilyen kezelésen átesett betegeknek fokozottan kell vigyázniuk az UVA/UVB sugarakkal szemben, napon a lehető legkevesebbet szabad tartózkodjanak, ajánlott ilyenkor a hosszú ruházat, de a napvédelem minden esetben fontos! Nem véletlen, hogy ilyenkor nyáron több olyan emberrel találkozunk a Szent László Kórház környékén, akik hosszú nadrágban, hosszú ujjú felsőben, nagy karimájú kalapban közlekednek, hogy takarják a testüket és arcukat a nap sugarai elől, s szigorúan napszemüvegben. 
Aferezis
“Sosem fogom elfelejteni, hogy milyen kellemetlenséggel jár ez! Összesen az évek alatt a transzplantáció után több, mint 700 fotoferezis kezelést kellett kapjak, hogy kordában tudják tartani a bőr-, és bél GVHD-mat.”
Bajzát Krisztián 
A fotoferezis kezelések a következőképp zajlanak, megpróbáljuk összefoglalni a beavatkozás lényeget a legérthetőbben. Maga az aferezis kifejezés egy görög szóból ered, elvonást jelent. A műveletet a képen látható gép segítségével végzik. A betegnek különösebb fájdalommal nem jár, lefekektetik egy kényelmes ágyra, ahol szúrnak neki egy, vagy két vénát, (Van egy, illetve most már kétvénás gép is. Az eljárás ugyanaz, időben rövidül a beavatkozás menete, hogyha két vénát szúrnak a betegnek.)
Tehát szúrnak egy vénát, majd egy szerelék segítségével összekötik a gépet a pácienssel. A gép rövid szakaszonként szívja a vért a centrifugájába, ahol különböző fordulatszámon kiválnak a vérünk alakos elemei. Egy bizonyos fordulat mellett kiválik a trombocita, a hemoglobin, illetve a fehérvérsejt is. Ez utóbbit kigyűjti a gép egy transzfúziós zsákba, a trombocitát és a hemoglobint pedig azonnal visszaadja a betegnek. Ezt a gyűjtő folyamatot több ciklusban végzi (általában 6), amik a betegnek fájdalommal nem járnak. Neki egy dolga van, mozdulatlan kézzel (mivel ugye a vénájában bent van egy vastag tű) feküdni nyugodtan. (Időben olyan 1-3 óra között. Attól függ mennyi ideig kell sugarazza a gép a fehérvérsejtünk.) Szerencsésebb az egy kezes gép, ebben az esetben a másik kéz mindig szabad. Szóval, megvan a szúrt véna, kigyűjtötte a gép a fehérvérsejtjeinket, amit egy fedél alatti “tálcácskába” pumpál. Pontosan kiszámolja, hogy a kigyűjtött fehérvérsejt mennyiséghez mennyi Uvadex nevezetű szert kell adjanak, s mennyi ideig fogja azt sugarazni, amit végül visszaad a betegnek. Az Uvadex hozzáadása után le kell zárni a gép fedelét, majd ott bekapcsol egy UV lámpa, mint a szoláriumban. Az Uvadex egy olyan kemikália, ami az UV sugarak hatására morfológiailag bontja a T-sejteket. Az alakilag megbontott sejteket, amikor azok visszakerülnek a beteg perifériájára az immunrendszerük észleli, majd elpusztítja azokat, s a vizelettel üríti. Ugye a T-sejtek felelősek a GVHD kialakulása miatt, így, hogyha csökkentjük a T-sejtek számát a vérünkben, úgy csökken a GVHD erőssége is! A GVHD idegen sejtes transzplantáció után alakulhat ki. Az idegen donortól kapott sejtek, és a saját sejtjeink, immunrendszerünk harca okozza. Mikor megkapjuk a donortól kapott őssejteket, azok észlelik, hogy egy “idegen” helyen vannak, illetve a mi sejtjeink is észlelik a “betolakodót”, s elindul a harc kettejük között. Súlyos, sőt nagyon súlyos tüneteket is tud produkálni, (bőrünk hiperpigmentáltá válhat, szó szerint négerré változhatunk, mellette bél és nyálkahártya, illetve máj problémák is felléphetnek, DE mindemellett van egy áldásos hatása is, véd minket az alapbetegség kiújulásától! Ez nem is annyira kis dolog! A lehető legjobb, ami történhet!) Tehát, ha van, örülünk a GVHD-nak, persze ne legyen túl erős! 👍
Nagyon fontos ugye, hogy a kezelések után ne érje a beteget nap (UV sugárzás), így most az ezzel kapcsolatos védelmükben próbáltunk segíteni! Két piacvezető márka termékét vásároltuk meg, amiknek jó hasznát fogják venni az érintettek! Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan elfelejtenek, vagy más okból nem visznek magukkal a kezelésekre napvédő készítményt (nem tudják megvásárolni), így jól fognak jönni a UVA és UVB elleni védő spray-k! 
Innen is kitartást, erőt kívánunk a sokszor fájdalmas, kellemetlen mellékhatások eltűréséhez, leküzdéséhez! Bajzát Krisztián történetét itt olvashatjátok, leginkább azért készült az írás, hogy a betegeknek erőt, s reményt adjon:

Folyamatos segítséget nyújtunk a családnak, akik nehéz élethelyzetbe kerültek

Találkoztunk már nehéz élethelyzetekkel munkánk során, de ez most tényleg sok(k), ami Istvánéknál összejött! Hat kiskorú gyermekkel, pár forinttal a zsebben, ráadásul szeptemberben ki kell költözzenek mostani otthonukból! Most tudtuk meg mi is a hírt, ami minket is szíven érintett!

Mint tudjátok, mi betegeinkkel folyamatosan közvetlen kapcsolatot ápolunk, legalábbis azokkal, akik nyitottak erre, és szükségük van a segítségre, többük ismerősünk itt a közösségi hálón is...szóval a transzplantált édesapa oldalán lettünk figyelmesek arra, hogy több mozdítható értéküket értékesíteni próbálja. Betegünk kérdésünkre elmondta, hogy ennek oka az, hogy a napokban még az alkalmankénti munkája is teljesen megszűnt, mindennapi kenyér problémákkal küzdenek...feleségénél tüdőproblémák léptek fel, kórházban volt most az elmúlt hetekben többször is, addig ő volt otthon a gyerekekkel. Tegnap az egyik kisfiukat ugyancsak a Heim Pál Kórházba kellett vigyék, amikor is beszéltünk a családdal, mondta az édesapa, hogy annyira nincs pénzük, hogy haza sem tudnak menni Zsámbokra, mivel ma a másik kisfiukkal is orvoshoz kell forduljanak, s nincs annyi pénzük, hogy ha hazamennek, akkor ma vissza is tudjanak jönni Budapestre! (Egy helyi ismerősnél töltötték az éjszakát.)
A gyerekeknek valamilyen vírusos fertőzése van, most annyi segítséget nyújtottunk nekik, hogy kiváltsák a szükséges gyógyszereket, s még egy-két hétig legyen mit az asztalra tenniük. E mellett tisztasági csomagot kaptak tőlünk, segítve ezzel a ruhamosásukat.

Ami még tetőzi a bajt, hogy az apuka nagyon munkát sem tud érdemben keresni, ugyanis a család kimenő telefonhívásait letiltotta a szolgáltató, nem tudták fizetni az előfizetésüket, így már senkit nem tudnak telefonon hívni sem! Nem szabad felettük pálcát törjünk, hisz választaniuk kellett, a gyerekeket etetik, ruházzák, stb., vagy a telefonszámlát fizetik! Ők a gyermekeik mellett döntöttek, mint tennénk ezt oly sokan, abban az élethelyzetben!

Nem elég a baj, otthonukból is ki kell költözzenek szeptember 01-től, mert a főbérlő eladja az ingatlant! Kétségbeesetten próbálnánk a családnak először is lakhatást keresni, majd annak közelében egy “igazi” munkahelyet! Ha bárkinek van valamilyen ötlete, segítsége, kérjük jelezze felénk az info@tegyunkleukemia.hu e-mail címen!

Aki célzottan segítene a családnak, természetesen hálával, s köszönettel vesszük! Hogy lássátok, hogy oda került segítségetek, ahová azt szántátok, még össze is hozunk titeket támogatókat velük, amennyiben szeretnétek! Minden apró segítség jól jön nekik, és szükségük is van rá! Ha tudsz, kérünk segíts, ha csak pár száz forinttal is!

R Istvan Zoltan

Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány
11743002-20194468-00000000
Közlemény: István Zsámbok

(A fotót és a történetüket az érintettek írásos engedelmével és hozzájárulásával tudtuk megosztani.) Nincs mit szégyellniük, annak idején a betegséget, egy akut leukémiát, abból is az egyik legveszélyesebb fajtát nem az apuka kérte magának, jött az magától, majd szükséges volt az átültetés...ebből kifolyólag, a hosszadalmas kezelések lévén jöttek az anyagias nehézségek...becsületes, szorgalmas család ők, bár a sors most kemény kézzel kibabrált velük! 🙁

Hogy miben kivételes az ő történetük? A transzplantáció után fogantak a gyerekek nem sokkal. Anno úgy hívták Istvánt még az orvosok is, hogy “csoda apu”! 🙂👍 Egy idegen donoros transzplantáció után általában a nők meddők, a férfiak sterilek lesznek. Igazi csoda, de nézzétek csak meg, le sem tudná tagadni az apuka a gyermekeit!

István párjának korábbi gyermekeivel együtt hat kiskorú gyerkőcöt nevelnek, illetve van a családban még egy nagykorú, most már felnőtt fiatalember is. Kérünk Titeket, segítsetek nekik, ha tudtok! A megosztás, kérünk legyen egyértelmű!

Ismét megtöltöttük a Démétér Ház hűtőszekrényét- Hat családnak okoztunk örömet

Ismét megtöltöttük a Démétér Ház hűtőjét, szárazárus szekrényét, és mosókonyháját! Tudtuk még mindezt tenni a Bárdosi Sándor és édesanyja felajánlásából, amit a TV2 Vigyázat szülővel vagyok! című műsorában nyertek! 340 000.- Ft-ot utalt nekünk át a TV2, amely pénzből immáron ez a harmadik nagybevásárlásunk!

Kora reggel, már 07:00 órára az Allee-ban voltunk, azon belül a Centerben található InterSparban, s négy bevásárló kocsinyi terméket vásároltunk! Most ez a mostani vásárlás pár száz forint híján 100 000.- Ft volt. Volt a kocsinkban étolaj, cukor, liszt, rizs, laktózmentes tej egy-egy kartonnal, kakaópor, teák, kávé, mustár, ketchup, majonéz...de megtalálható volt benne friss zöldség, gyümölcs, konzervfélék, májkrémek, zabszelet, szeletelt kenyér, 100%-os gyümölcslevek, ásványvíz, fertőtlenítő-, mosószerek, papírtörlő, toalett papír, mosogatószer...stb.

Szóval ismét sikerült egy kis felüdülést, könnyedséget szereznünk jópár családnak! Amikor a szülők épp lejönnek a transzplantációs bokszokból a Démétér Házba, a szállásukra, akkor nem egyből azon kell törni a fejüket, hogy hogyan, s mikor menjenek ki a városba vásárolni, hanem mindenki elveszi a közös élelmiszerekből azt, amire épp szüksége van! Számszerűleg most hat család lélegezhet fel ilyen téren, hisz jelenleg telt házzal működik a Démétér régi szárnya, mind a hat apartman tele.

Több olyan beteg van köztük, akiket már egyénileg is támogat(t)unk, egyiküknek például a teljes ott tartózkodásukat mi finanszírozzuk!
Nagyon szeretik az érintettek ezt a támogatási formát...ki van jelölve egy teljes szekrény, amire ki van írva, hogy alapítványos élelem közös használatra! 👍 A mosógépek mellett ott vannak a mosószerek, öblítők, amit mindenki szabadon használhat...minden apartmanba jut fertőtlenítő, WC stick, stb.

A Bárdosi család felajánlásából még hellyel-közzel 40 000.- Ft áll rendelkezésünkre, de azon gondolkozunk, nem lenne szabad ezt a támogatási formát abbahagyni! Szerintetek is jó ötlet a további Démétér-es “hűtőszekrény töltés”? Ha igen, kérjük nyomj egy like-ot, s mellette oszd is meg a posztot! 🙏 Jusson el minél többekhez az infó! Köszönjük!

Demeter Bevasarlas

Aki segítené ezt a célt, nekik szól az alsó sor:
Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány
11743002-20194468-00000000
Közlemény: Démétér hűtő töltés

Az így befizetett/átutalt adományt teljes egészében, 100%-ban erre a célra fordítja az alapítvány!

Tábor 2018- Csodás napokat töltöttek Bogácson az érintett családok az alapítványos táborban

Idén július 15-19 között tudtuk megrendezni alapítványos táborunkat. Nyolc érintett család volt jelen Bogácson, a bükki turistaparadicsomban, ami immáron másodjára tábori helyszín. Annyira jó a szállás, illetve a hely adottsága, hogy úgy tűnik ez lesz a mi kis tábori telephelyünk! Minden egyes nap este, amikor már a lurkók az ágyban voltak készítettünk a közösségi oldalunkon egy-egy beszámoló posztot, hogy épp aznap mi is történt velünk, amit most itt a weboldalunkon is megosztanánk veletek. Minden egyes naphoz mellékeltünk egy fotót is, de amennyiben átkattintotok a Facebook oldalunkra, ott sokkal több képet fogtok majd találni. Érdemes, hisz sok-sok gyermeki őszinte mosollyal, felhőtlen, boldogságot tükröző vidám fotókkal fogtok találkozni. 

1. nap, azaz az érkezés napja:

A mai nappal kezdetét vette az idei alapítványos táborunk. A mai nap volt a nulladik nap, délután kettőre vártuk a meghívott családokat Bogácson a tábori szálláshelyen, a Margaréta Apartmanházban.

Fél négy magaslatában érkezett meg az utolsó család is, volt aki Győrből, volt aki Vácszentlászlóról, aki Bicskéről, Székesfehérvárról, többen Budapestről, és van, aki Boconádról indult délelőtt útnak...a sűrű forgalomnak, s az M3-as autópálya teljes útzárának köszönhetően picit több volt a menetidő, mint azt alapesetben a GPS kiszámolta, de aztán kis csúszással végül is mindenki szerencsésen megérkezett. Az első 1-2 óra a szállás elfoglalásával telt, birtokba vették a családok az apartmanjaikat. Van köztünk három egygyermekes, két kétgyermekes, és ugyancsak három háromgyermekes család, így szülőkkel, testvérekkel együtt 31 fő az érintett létszám.

Miután mindenki birtokba vette az apartmanját, tartottunk egy rövid köszöntő beszédet a ház éttermében, s rögtön egy kis születésnap ünnepléssel kezdtük a pihenést. Három kis érintettünk van jelen, akik vagy egy-két nappal korábban, vagy épp pár nap múlva ünneplik a szülinapjukat, így megleptük őket egy-egy tortácskával! Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos dalocska eléneklése sem, közösen kántáltuk a “Boldog születésnapot” című dal sorait. Bevallom, nekem egy kicsit megcsuklott a hangom, amikor odaértünk ahhoz a részhez, hogy “kívánjuk, hogy legyen még, sok ilyen szép napod”...ugye tudjuk, tudom jól, hogy ezek a gyerekek min mentek keresztül, s valóban, szívből remélem, még nagyon-nagyon sok ilyen szép napjuk lesz, sok-sok születésnap, egészségben-boldogságban!

Volt vendégünk is így a nulladik nap, egy olyan házaspár tisztelt meg minket a jelenlétével, akik mindig tesznek valamit a betegeinkért! Idén is sok-sok finom házilag készített sütit, egy-egy emlék Bogácsos mézeskalács szívet hoztak magukkal a családoknak, illetve egy nagy szatyor édességet!
Tavaly egy pár perces látogatásuk volt itt nálunk, idén azonban tudtak maradni egy közös vacsorára is köreinkben, aminek mi nagyon örültünk! Innen is hálásan köszönjük azt a rengeteg finomságot, amit kaptunk tőlük, érezhetően szívük minden szeretetével gyúrták, készítették azt!

Szóval tortázás, szülinap ünneplés után felsétáltunk az Öreg Malom étterembe, ahol már a vacsora meg volt rendelve, amit természetesen közösen el is fogyasztottunk. Sültes vegyes tálat kaptunk, volt rajta sima rántott-, natúr-, illetve töltött husi, rántott zöldségek, raguként friss lecsó vegyes körettel, csalamádéval és paradicsom salátával, majd zárásként túrós rétest őszibarack kompóttal szolgált fel az étterem személyzete!
Szeretjük ezt a helyet, hisz az étterem kert részében van egy jó kis mini játszótér, ahol a gyerekek el tudják ütni azt az “unalmas” időt, amíg felszolgálják az ételt, vagy mondjuk amíg éppen még az anyu-apu eszik, de ők már befejezték az étkezést.

Egészen estébe fordult az idő, mire visszaértünk a tábori szálláshelyre. Itt el kellett köszönnünk vendégeinktől, akik előtt még egy másfél órás út állt, s aztán szép lassan mindenki nyugovóra tért. Ezekben a percekben már reméljük vendégeink is épségben hazaértek, itt a házban már alszanak a gyerekek...kicsik, és nagyok is kifáradtak az utazásban...sebaj, holnap újult erővel, a közös reggeli után célba vesszük a strandot, s a gyerkőcök nagy örömére pancsolunk majd egy nagyot. 😀👍

Köszönjük szépen minden támogatónknak, hogy idén is létre tudott jönni a leukémiás gyerekek családi tábora! ❤️ Jó pihenést mindenkinek ezen a kései órán, holnap is, s minden nap jövünk majd a beszámolókkal, hogy miképp telt napunk! 😉

Bogacs 1 Nap 

További képekért kattints ide

2. nap:

TÁBOR ON! Mint tudjátok tegnap kezdetét vette a nyári alapítványos táborunk. Vasárnap volt az érkezés a délutáni órákban, így azt a napot nulladik napnak számoltuk, de ma már egy teljes egész napot töltöttünk együtt mi érintettek!
Egy-két gyerkőcünknél korán indult a reggel, a szülőktől hallottuk például, hogy Lázár már annyira szeretett volna menni tegnap fürdeni, hogy ma hajnali négy óta fel volt, Dórikánk szülei pedig arról számoltak be, hogy a pici Dóri is már 06:45-kor felült az ágyban, s mondta, hogy “kukorikú, jó reggelt”! 👍😉
Szóval kicsik-nagyok közül már többen alig várták, hogy elinduljon a csipet-csapat a strandra, no de mindenekelőtt egy közös finom reggelivel indítottuk a napot. Melegszendvicseztünk, teáztunk, péksütiztünk, ki-ki kávézott, majd csak ezután vettük nyakunkba a falut, s átszelve a fő utcát meg is érkeztünk a strandra. Gyors jegyvásárlás, majd a nagy platán fák alatt mindenki elfoglalta a helyét az árnyékos gyepen. Kisebb gyermekes családok azonnal birtokba vették a gyerekmedencéket, a nagyobbacskák pedig a nagy medencéket. Volt, aki bevállalta a hidegebb úszómedencét, volt aki maradt a meleg termál mellett, de volt olyan is, akit a csúszdapark vonzott. 😉

Az idő csak úgy repült, ripsz-ropsz eljött a fél egy, ekkorra volt megrendelve az Öreg Malomba az ebédünk, így célba vette a kis csapat az éttermet.
Húslevest kaptunk cérnametélttel a konyháról, a főétel brassói aprópecsenye volt csemege uborkával, majd a gyerekek nagy örömére fagyi volt a desszert. 🍧 Miután minden pocak tele lett, a kicsik visszamentek a szállásra, ebéd után jól esett az alvás, persze volt olyan család is, akik inkább folytatták a pancsolást. 😉

A vacsi idejére mindenki megéhezett, a víz hamar kiszívta az ebédet a hasikákból, így 18:30-ra ismét jelenésünk volt a fürdő szomszédságában található régen malomként működő étteremben. Estére a gyerekeknek kedvezve bolognai spagetti volt a menü egy fini kis somlói galuskával zárva a sort. 😋

Vacsora után pedig birtokba vettük a Margaréta panzió nagy hátsó udvarát, illetve az az feletti játszóteret, s ha még valaki nem fáradt el a nap folyamán kellőképpen, így estére minden bizonnyal igen. Szinte biztosan tudjuk, hogy senkit nem kell ringatni ahhoz, hogy álomba szenderedjen!

Egy-két gyerkőccel énekeltünk, táncoltunk, az egyik kis betegünk nővére szebbnél szebb csillámtetkókat készített mindenkinek, aki csak szeretett volna. Levikénk elhozta otthonról a két kis, egyenlőre még bébi afrikai óriás csigáit...amerre csak fordultunk kisebb-nagyobb szülő-gyerek csoportokat láttunk...az egyik végen az apukák diskuráltak, a másikon vegyesen gyerekek és felnőttek...jó a kis csapat, több család ismerte már korábbról egymást, akik nem, ott most barátságok köttettek...
Szóval egy remek kis napon vagyunk túl, de beszéljenek a képek! 🙂

Holnap a reggeli után megint csak egy kicsit ünneplünk! Na de ne fussunk előre annyira, most próbálunk mi is szundítani egy nagyot, s ígérjük holnap ismét jövünk a nap részleteivel. 👍

 Bogacs 2 Nap

 További képekért kattints ide

3. nap:

Táborunk javában tart, ismét egy élményekkel teli nap után vagyunk. Megszokhattátok már, minden este jövünk egy szöveges-, képes beszámolóval, így tennénk hát most is.

Ezt a napot ismét egy születésnap megünneplésével kezdtük, a kis Matyikánk kilenc éves lett! Szállásunk éttermében a közös reggeli után visszahívtuk csoportunkat, s bizony a gyerekek nagy “bánatára” ismét egy nagyon finom csokitortát kellett megegyünk! 😋 (Bánat? Dehogyis volt ez bánat, minden kis lurkó csak úgy majszolta a cukrász finomságot! 😁👍)
A közös felköszöntés után mindenkinek kiosztottuk a korábban megvásárolt strandi karszalagokat, amivel a nap folyamán bárki szabadon tudott közlekedni a fürdőben, akár bejutásról, akár onnan kijövetről legyen szó. A kisgyerekes családok közül többen “hazavitték” (a szállásadó panzió szobáiba) csemetéiket a megszokott 1-2 órás ebéd utáni pihenésre. Volt persze olyan picurkánk is, aki az istennek sem akart kijönni a vízből sem, nemhogy visszamenni a szállásra. Persze ennek az lett a következménye, hogy többen a vacsora után rögvest kidőltek, de azért még ne fussunk annyira előre.
A szülinap után egy picivel mindenki a fürdőbe indult, mi pedig az ebédig átugrottunk Mezőkövesdre, vettünk egy kis üdítő, rostoslé utánpótlást, illetve nyolc jókora görögdinnyét, hisz holnapra pizzázós, dinnyézős “traccsparti” estet terveztünk. Ebédre természetesen siettünk vissza a csoporthoz. Hol másutt, természetesen ma is az Öreg Malom Étteremben ebédeltünk, ma a konyhafőnök hideg gyümölcslevest, csirkepaprikást nokedlivel, és káposzta salátát készített a jelen lévőknek, majd aki még egy kis nyalánkságra vágyott, ő fagyit kapott desszert kapcsán.

Aztán délután volt pancsi-pancsi rendesen, szinte mindenki azt mondta arra a kérdésünkre válaszként, hogy mi ebben a táborban a legjobb, hogy az, hogy “jókat fürödhetek”! 🙂👍

A délután fürdéssel, ugrálóvárral, csúszdázással telt, észre sem vettük, hogy már annyi az idő, hogy mehetünk elfogyasztani a megannyi rántott csirkemell szeletetünket az Öreg Malom éttermébe. Hát ez is egy mindenkinek tetsző vacsora volt, mellé túrós palacsintával. Estére persze mindenki kidőlt, miután visszamentünk az Apartmanba, csak kevesen maradtak lent az udvaron dumcsizni, a többséget elnyomta a meleg, és az egész napos fürdőzés. Párunk persze kint maradt az udvaron egy kicsit diskurálni, több gyerek “boltosat” játszott, amíg a felnőttek szabadon beszélgettek.

Ahogy már azt említettük, holnap korábban délután egy össznépi összejövetel kezdődik, készítünk majd csoportképet is, amivel hűtőmágnes fog készülni a Tábor támogatóinak, illetve a nagyobb céges támogatóknak pedig vászonkép. Most már nem is beszélnénk többet, beszéljenek helyettünk a képek! Holnap folyt köv!

 Bogacs 3 Nap

További képekért kattints ide

4. nap:

Tábor, tábor, tábor! ✌️✌️✌️Ma az időjárás nem volt hozzánk annyira kegyes, de ez nem sokat számított, egy jó kis napot éltünk át, éltünk meg ma is közösen az érintett családokkal! 👨‍👩‍👧‍👦 Ami esetlegesen így a nap végére szomorúságot okozott, az az, hogy holnap délelőtt a reggeli órákban indulnunk kell haza, az idei táborunk a végéhez érkezett. Bár egy páran jelezték felénk, hogy ők annyira megszerették a helyet, hogy maradnak még holnap estig, több kis gyerkőcünk is azt mondta, hogy nem akar még hazamenni.

Viszonylag későn indult a mai napunk, reggel 08:30-kor kezdtek szállingózni a családok a reggelihez, tegnap mindenkit annyira kiszívott a jó idő, és a víz, hogy kicsit tovább lustálkodott a csapat. Nem is volt ezzel semmi baj, hisz pihenni, kikapcsolódni hívtuk őket! A reggelinél kiosztottuk azon ajándékokat, amiket Tündékszer vezetőjétől kaptak gyerkőceink. Továbbá kiosztásra került a napokban az a nagy szatyor édesség is, amit Ungvári Mónikától kaptunk! Ezúton is nagyon szépen köszönjük a kedves meglepetéseket! A lányok egy nagyon szép kis kézműves nyakláncot, a fiúk egy-egy kulcstartót kaptak.

Sajnos borús időre ébredtünk, s szitált az eső egészen kora délutánig, de sebaj, kedvünket nem szegte. Két család átment Egerbe játszóházba, másik három család a csöpögő eső ellenére fürdőzött, s másik három család pihent a szálláson. Szokás szerint délután fél egyre mentünk ebédelni, csirkeaprólék levessel, kolbászos paprikás burgonyával, tejfölös uborkasalátával, és császármorzsával vártak minket az Öreg Malom Éttermében. 😋👍
Miután mindenki megpakolta a kis pocakját, mehettünk fürdőzni, már az idő sem szólt közbe. Bár felhős volt az égbolt, de szerencsére nagyobb csapadék nem hullott már. A strandról mi, az Alapítvány tagjai siettünk vissza hamarabb a szállásra, hogy előkészítsük a búcsúestét, pizzázós, dinnyézős estet terveztünk egy utolsó jó nagy közös beszélgetéssel. Gyorsan átrendeztük szállásunk étkezdéjét, felszeltünk nyolc nagy dinnyét, egy ajándékba kapott tortát, majd vártuk a friss finom pizzákat, amiket még tegnap megrendeltünk.

A pizzák megérkeztek, közben az érintett családok is “hazaértek”, így elkezdődhetett a zsúr. A vacsi után több felé szakadt a csapat, az apukák és a fiúk birtokba vették az apartmanház játszóterén a nagy homokos focipályát, s csak rúgták, rúgták a bőrt, míg az anyukák hellyel-közzel maradtak az étkezdében, ki-ki az udvaron, s jókat beszélgettek. (Két anyuka, s a kolléganő még mindig itt beszélget egy asztalnál 😀👍 Jókedvvel, kötetlenül...néha-néha miközben írjuk eme posztot csak arra figyelünk fel, amikor fel-felnevetnek. 😉)

Száz szónak is egy a vége, idén is egy szuper kis tábort sikerült összehoznunk a Ti segítségetekkel! Köszönjük szépen mindenki támogatását, úgy a magánemberek, mint a cégek befizetését! ❤️❤️❤️

Már előre tartunk a holnap délelőtt tíz órától, hisz nehéz lesz a búcsú! Olyan jó volt azon gyerekeket nevetni látni, akik ezelőtt nagyon komoly orvosi beavatkozásokon estek át, az életükért harcoltak...olyan jó érzés volt, hogy felszabadultan boldogok tudtak lenni...töretlenül hisszük, ha boldog a lélek, jobban gyógyul a test is! Most ezzel a közös pár nappal a tavalyihoz hasonlóan mi is feltöltődtünk, ennyi őszinte gyermeki puszit és ölelést már rég kaptunk, mint most a napokban! Nyolc családként érkeztek az érintettek, de tudjuk, és ki merjük jelenteni, hogy egy nagy családként távozik holnap mindenki!

Alapitvanyos Tabor 2018

További képekért kattints ide

5. nap volt a távozás napja, innen is egy kis fotómontázs:

Bogacs 5 Nap

 

A búcsú pillanata mindig nehéz! 🙁 Az utolsó család is elhagyta a szállást! Ha még élünk, és mellettünk lesztek, Ti kedves támogatóink, jövőre reméljük ismét sok-sok gyermeki mosolyt tudunk nektek hozni!

Még egy utolsó nagy ölelés innen is minden táborozónak! Vigyázzatok az úton hazafelé, aki maradt, nekik jó fürdést még! 😘 Jó egészséget mindenkinek!

1